Всеки, който е изправен пред избора да си търси нова работа, може да се сблъска с редица предизвикателства и въпроси. Независимо дали ви предстои да направите първата крачка по пътя на кариерата си, или търсите по-добра възможност за развитие, важно е да се замислите в дълбочина и да придобиете правилна преценка, преди да предприемете следващата стъпка. 

В следващата статия ще разгледаме някои от основните въпроси, на които трябва да си отговорите, преди да решите окончателно да смените настоящата си работа.

 

Въпроси, които ще ви накарат да се замислите

 

1. Какви са вашите цели и амбиции

Преди да предприемете сериозната крачка да смените настоящата си работа с нова, замислете се какви са вашите цели и амбиции в дългосрочен план. Това може да ви накара да преосмислите ходовете си за момента.

Ако в момента не можете да си осигурите позицията, за която мечтаете, ако не разполагате с необходимите квалификации и качества, може би е по-добре за момента да запазите сигурния си източник на ресурси. Отделно може да се фокусирате върху придобиването на нужните ви занапред характеристики за мечтаната позиция, защото така ще имате стабилност и време да се подготвите добре, докато правилният момент настъпи. 

Не избързвайте и не взимайте решения на базата на силните си емоции и желания, помислете рационално и не загърбвайте възможностите си в настоящия момент, а се възползвайте от тях по най-добрия начин, така че успешно да изградите и организирате мечтаното си бъдеще.

 

2. Каква е вашата работна среда и култура

Опитайте се да погледнете и анализирате отстрани работната си среда. Дали вашият екип или ръководство не са причината вие да се стремите към нова работа? Възможно ли е по някакъв начин да се намирате в токсична среда, където не ви оценяват, претоварват ви и се отнасят с вас грубо, в резултат на което вие се чувствате пренебрегнати, умаловажени и изтощени?

Неправилната среда на работа може значително да повлияе на желанието и мотивацията ви да изпълнявате длъжностите си, колкото и да сте ги харесвали, когато сте стартирали. Състояния на бърнаут и тревожност могат да провокират във вас неприязън към колегите ви, вашата позиция и затова вие да търсите нова работа без да осъзнавате, че проблемът лежи по-надълбоко от длъжността ви в компанията.

Важно е да изясните дали желанието ви за смяна на настоящата ви работа не е провокирано от липса на поставени граници на работното място, вследствие на което вие се чувствате недооценени и на грешното място. Ако настоящата ви работа наистина ви е правила щастливи в началото и сте я желали истински, опитайте първо да направите промени в междуличностните си отношения с колегите и екипа ви и ако и това не сработи, започнете търсене на работа с чистата съвест, че сте опитали всичко възможно, дали сте всичко от себе си и проблемът не лежи във вас.

3. Какви са очакванията ви за нова работа

Ако сте в процес на търсене на работа, помислете си какви са очакванията ви за новата позиция. Дали са реалистични? Дали в момента сте на подходящото ниво, на което ще може да покриете критериите за позицията, която очаквате да получите и дали тя отговаря реалистично на вашите изисквания? 

Често скачаме в дълбокото без да се замислим сериозно какви ще са последствията, но какво ако бъдещето ни зависи от този конкретен ход? Какво ако очакванията ни се разминат и ние сме неподготвени? 

Затова винаги е хубаво да се тегли чертата предварително и да се обследва дали това, което искаме, очакваме и си представяме, наистина е реално и ще се сбъдне точно на нас. В крайна сметка нашата нова работа може да се окаже по-зле от старата и това ще бъде стъпка назад в нашето развитие.

Заключение

В заключение, най-лесно е да се осмелим да направим следващата стъпка спонтанно, но по-важно е да сме подготвени и сигурни, че този избор ще е в наша полза, а не обратното. Понякога проблемът лежи много по-дълбоко отколкото си мислим при търсене на работа. 

Хубаво е да разгледаме добре къде се намираме в ситуацията, какво не ни харесва в настоящата ни работа и дали можем да се справим с него преди да предприемем следващ ход. Много често в състояние на бърнаут решенията, които се взимат, не са добре обмислени и са взети изцяло на емоционална основа. 

Ако пък сме уверени, че ни трябва нова работа, то ние трябва правилно да отсъдим дали имаме реалистична оценка както за мечтаната работа, така и за самите себе си. 

 

А вие търсите ли си нова работа? Каква е причината? Споделете с нас!

В платформата Kaderabotim.bg можете да споделяте всичко за работната среда в България. 

В уебсайта ни ще откриете полезна информация както за работещите, така и работодателите! Станете част от платформата и нека заедно повишим информираността за пазара на труда в България!