Уволнението е едно от най-големите предизвикателства, с които служителите се сблъскват. Непрекъснатата динамика на пазара на труда и промените, настъпили заради COVID-19 пандемията, изцяло измениха същността на работната среда. Именно заради това е необходимо да познавате случаите на прекратяване на трудовия договор и основните причини за уволнение.

В днешната статия ще научите какъв е процесът по уволнение и кои са най-честите причини, които го провокират. 

Какво е уволнение?

Уволнение по своята същност означава отстраняване на служител от конкретна служба или работна позиция. Нужно е да се отбележи, че за отстраняването от длъжността винаги е необходима основателна причина, която да бъде комуникирана с уволнения. Уволнението бива 2 типа:

- Дисциплинарно уволнение

То настъпва, когато служителят не спазва задълженията, отразени в трудовия му договор.

- Уволнение по обективни причини

Настъпва не когато има нарушение на трудовия договор, а когато има конкретни причини, позволяващи на работодателя да освободи служителя.

 

Кои са най-честите причини за уволнение?

Тъй като съществуват 2 типа уволнение, е необходимо да уточним кои причини за кой тип са се отнасят.

Става ли въпрос за дисциплинарно уволнение, най-често срещаните причини са:

 

          1. Тормоз и престъпления към работодателя и други служители

Този вид нарушение на договора включва практикуване на константен тормоз към работодатели, колеги или трети лица, като той може да бъде физически, сексуален или психически. Тормозът обичайно се изявява вербално, но случаи на физическо насилие също са възможни.

 

          2. Закъснение и отсъствия от работа

Ако даден служител не спазва необходимия брой часове и дни съгласно трудовия договор, без да има конкретна причина, работодателят може да упражни правото си да го освободи от длъжност.

 

          3. Намаляване на производителността на работното място

Този тип уволнение се наблюдава, когато служителят показва ясни признаци на неспособност да извършва своите задължения съгласно трудовия си договор или се забелязва значително по-ниска продуктивност и ефективност спрямо измерителите, които компанията използва за оценка на служителите в организацията.

 

Ако служителят е получил предупреждение за спада в производителността и не е взел нужните мерки, компанията може да предприеме действия за отстраняването му на база лоши резултати.

 

При уволнение по обективни причини, работодателят може да обоснове уволнението на служителя с неуспешна адаптация към длъжността, икономически причини като намаляване на бюджета или неспособност на служителя да свикне с техническите промени в работния процес.

 

Заключение

Макар уволнението от длъжност да е крайно неприятна тема за работодателите и служителите, всеки един работник трябва да има ясна представа за причините за уволнение. Законът включва множество основания за освобождаване на служител от длъжност, а работодателят е този, който е длъжен да докаже пред съда, в случай на оспорване, че е спазил всички изисквания при уволнение на работник и не е злоупотребил с правото си за прекратяване на трудовия договор.

 

Запознати ли сте с възможните сценарии за уволнение и знаете ли какъв е процесът? Споделете повече за опита си с ваш предишен работодател в кариерната платформа Kaderabotim.bg – нека заедно подобрим прозрачността на труда в България!