Препоръка за работа – искане и изготвяне преди кандидатстване

05.07.2022
3 мин
Препоръка за работа – искане и изготвяне преди кандидатстване

Споделете

Препоръката за работа е документ, който работодателите могат да изискат от кандидатите в процеса по кандидатстване за работа или стаж. Той намира приложение и в кандидатстването за прием в университет, доброволчески проекти или програми. 

Изготвянето на добре структурирано CV и мотивационно писмо вече не са достатъчни, за да впечатлите бъдещия си работодател. За разлика от тях препоръката за работа, прикачена към имейла за кандидатстване за новото работно място, повишава достоверността на изпратените документи и разкрива оценката на ваш предишен работодател за начина ви на работа.


Какво представлява препоръката за работа?


Препоръчителното писмо има официален характер и съдържа подробности за начина на работа и качествата на кандидата.

То служи за потвърждение на уменията на търсещия работа в контекста на предишния му трудов опит, така че бъдещият работодател да може по-лесно да определи дали той е подходящ за предлаганата позиция или не.

Искането и изготвянето на този документ са важна част от подготовката преди кандидатстване за нова работа, особено ако искате да се откроите от останалите кандидати. 


От кого трябва да дойде препоръката за работа?


Препоръчителното писмо трябва да идва от авторитетен служител в компанията, за да гарантира обективност и полезност за потенциалния работодател. Най-подходящите хора са тези, които заемат позиция на мениджър, супервайзор или ментор, тъй като те са следили отблизо работата на кандидата и са в състояние да определят кои са силните страни и компетенциите, които го отличават.

Препоръчителното писмо може да бъде написано и от ваш бивш колега, но тогава то няма да има същата тежест, колкото писмото, написано от някого, който е бил на по-високо ниво в йерархичната стълбица в компанията.

Задължителни елементи на препоръката 


Независимо дали става дума за препоръчително писмо за стаж, работа или доброволчество, то обикновено включва следната информация:
Името на кандидата;


- Името на компанията, от която идва препоръката, заеманата позиция и стажа на служителя;


- Името и длъжността на лицето, което изготвя препоръката;


- Отговорностите и задълженията, които кандидатът е изпълнявал в компанията;


- Уменията, с които служителят се отличава от останалите в екипа;


-  Постижения и резултати на кандидата в тази компания (опционално);


- Информация за способността на кандидата за работа в екип (опционално);


- Данни за контакт на лицето, което препоръчва кандидата (опционално).

 

Задължително изисквайте препоръка при прекратяване на трудово правоотношение с работодател, дори и препоръчителното писмо да не е включено в изискванията при кандидатстване за желаната от вас работа. Всеки служител има право да поиска препоръчително писмо, а то може значително да увеличи шансовете ви да получите желаната работа. 
 

Следвайте добрите практики 


1. Не използвайте шаблони


Много от големите корпорации разполагат с предварително създадени шаблони за изготвяне на препоръка за работа за служителите си. Те включват детайлна информация за задълженията на служителя, позицията и трудовия му стаж в компанията, но са лишени от всякаква нотка на емоционалност и лично отношение. 

Препоръчителното писмо трябва да изразява искреното мнение на работодателя на база съвместната работа със служителя, така че при прочит да се усети следата, която е оставил кандидатът в компанията и колектива


2. Не пишете препоръката си сами


Повечето работодатели са склонни да предоставят препоръка за работа, при условие, че служителят сам изготви документа, а той само го подпише. 

Настоявайте бившият ви ръководител лично да изготви препоръката, дори и ако следва структурата на готов шаблон, който след това да персонализира. Добра практика е да помогнете на изготвящия препоръката с акценти, които искате да бъдат включени в писмото, както и да му припомните за важни за компанията проекти, в които сте участвали. Даването на насоки за съдържанието на препоръката ще ви помогне да изтъкнете качествата, за които искате да разбере и бъдещият ви работодател, а те от своя страна следва да бъдат съобразени с позицията, за която кандидатствате.


3. Бъдете изчерпателни


Не забравяйте, че препоръката за работа трябва да включва както подобна информация за длъжността, отговорностите, развитието ви като служител, постиженията и проектите, в които сте участвали, така и способността ви да работите в екип, отношението ви към останалите колеги, готовността да окажете помощ и комуникационните ви умения. 

Професионалните квалификации вървят ръка за ръка с меките умения, а всеки работодател търси правилния кандидат, който ще бъде топло посрещнат в екипа и ще се интегрира бързо в работната среда. 


Заключение


Изискването на препоръка за работа е стъпка, за която трябва да помислите още преди да кандидатствате за желаната работа. Препоръчваме ви да се обърнете към прекия си ръководител с молба за препоръка, дори и да не сте на път да прекратите трудовите си взаимотношения с него. 

Изисквайте препоръка след всеки завършен проект или непосредствено след прекратяване на трудов договор с уточнението препоръчителното писмо да бъде универсално, за да извлечете максимална полза от него, независимо в какво направление ще бъде следващата ви работна позиция. 

 

Кога последно кандидатствахте за нова работа? Какви са впечатленията ви от процеса по набиране на персонал в компанията? Споделете ни вашето мнение за интервюто, през което сте преминали, и станете част от кариерната общност на Kaderabotim.bg!
 

Прочетете всички статии за

Без категория

Споделете

Това, което прочетох си заслужава:

Какъв е опита Ви с вашия работодател?

Добавете отзив

Създайте автобиография

Впечатлете веднага със CV в атрактивен формат

Създайте CV

Коментари

0 коментари

Абонирайте се за бюлетина

Прочетете интересни статии от сътрудници на Kaderabotim.bg