Как да се справите с тревожността след връщане от отпуск

27.09.2022
4 мин
Как да се справите с тревожността след връщане от отпуск

Споделете

Края на лятото и настъпването на есента предизвикват все по-често чувство на тревожност у служителите, които малко по малко се връщат в офиса след летния платен отпуск.

Нищо не може да се сравни с неприятното чувство през последните дни от отпуска –
вместо да се наслаждавате, при мисълта, че съвсем скоро отново сте на работа, пулсът ви се вдига, чувствате се нервни, изморени или замаяни и започвате да дишате по-тежко.

Всички гореспоменати симптоми са признаци на тревожност. В тази статия ще ви запознаем с причинителите ѝ и ще ви дадем ценни съвети, чрез които да се борите с нея.

 

Какво е тревожност?

Тревожността представлява емоционално състояние, при което усещате страх или безпокойство най-често, поради неясна за нас причина. Всеки един от нас е чувствал тревожност в даден момент от живота си – например преди важен изпит или интервю за работа

Добре е да не бъркате тревожността със страха, въпреки че двете емоции доста си приличат. При страха винаги знаем каква е конкретната причина за пораждането на това чувство, докато при тревожността не винаги можем да я назовем. 

Пример: 

Ако улично куче започне да лае по вас и ви подгони, тогава изпитвате страх и за нас е очевидно от какво точно е предизвикан той. Но ако ви предстои прецентация на живо пред голяма публика, не винаги можете да назовете конкретния обект, който ви плаши. И в двата случая, обаче, се включва така наречената реакция „бий се или бягай“.


Защо се чувствате тревожни дори по време на отпуск?

Отговорът на този въпрос е свързан с чувството за несигурност и начините, чрез които се справяте с нея. Нашият мозък има задачата да ни предпазва и да ни осигурява познати ситуации, които за съжаление невинаги са здравословни. В случай, че се появи някаква промяна в обкръжението ни, той веднага ще реши, че сме в опасност.

Примери:

 

-Необичайно затишие


През лятото, когато шефът ви е в отпуск, а клиентите са малко, в офиса е необичайно тихо. В този случай, мозъкът ви е свикнал да се сблъсква с негативни емоции като стрес, яд, безсилие, разочарование и вина. Сега, когато не ги изпитвате, започвате да се тревожите, защото чувството за спокойствие на работното място е необичайно за вас.


 

-Стресираща почивка


Когато сте в платен отпуск и сте си организирали семейна ваканция, включваща релакс край басейна, тотално излизате от обичайната си работна рутина. В следствие на това, прекарвате първите няколко дни от отпуска си, мислейки за всичко, което би могло да се случи на работното ви място, докато вие не сте там. Към тревожността, предизвикана от това, можем да добавим и чувството на вина или срам от това, че сте си взели почивка, защото „почивката е за слабите“. Разбира се, последните няколко дни от отпуска си прекарвате в компанията на постоянно появяващите се мисли от типа „Какво ли ме чака, като се върна на работа?“.

 

 

-Недовършен проект


В случаите, в които сте заделили отпуска си, за да довършите свои лични проекти, до които нямате време да стигнете, също можете да изпитате тревожност. Изведнъж решавате, че ще прочетете всички книги в библиотеката си, ще подредите гардероба си и ще изгледате някое обучение, свързано с професията ви. Мозъкът ви отново не е съгласен с това, защото допълнителното напрежение е непознато за него.

 

Как да се справим с тревожността?

Много често се говори за меки умения като емоционална интелигентност. Всяка емоция изпраща на притежателя си различни знаци, съответно тя трябва да бъде третирана и по различен начин. Адекватният отговор на тези знаци всъщност е самата емоционална интелигентност. 

Както споменахме по-рано, тревожността ви кара да вярвате, че сте в опасност, без да знаете от какво точно трябва да ви е страх. 

Един от начините за справяне с тревожността е превръщането ѝ в страх. След като тя приеме формата на страх, притежателят ѝ много по-лесно може да намери причината за страха и да го елиминира. Следвайте стъпките по-долу, за да се справите успешно с тревожността:

 

 

1. Вземете химикал и лист хартия (важно е да пишете на ръка);
2. Напишете ситуацията, която ви тревожи като заглавие (дори да нямате много детайли);
3. Под заглавието, под формата на списък, опишете всички неприятни неща, които биха могли да се случат заради нея;
4. Зачеркнете всички неща в списъка, които не зависят от вас и не бихте могли да контролирате (например природни катастрофи или как другите биха могли да реагират);
5. До всички неща, които са останали в списъка ви, напишете по едно действие, което бихте могли да направите и което ще намали нивото на тревожност;
6. Ако не можете да измислите нищо, питайте ваши близки и приятели. Съберете съвети, без да ги съдите за предложенията им. Дори това, което казват да не ви харесва, благодарете и продължете напред;
7. Запазете листа близо до вас и ако тревожността се върне го прочетете отново на глас. В случай, че се появят нови поводи за тревожност, повторете упражнението от стъпка 3.


Заключение

Тревожността е нормална реакция на организма, която води до увеличени нива на бдителност при непознати ситуации. Въпреки това, тревожността пречи на доброто представяне, както и на това да живеем живота си нормално, независимо дали на работа или по време на отпуск. Има случаи, в които чувството на тревожност може да се появи вследствие на химичен дисбаланс в тялото. Ако смятате, че това може да се случва с вас, препоръчваме да се обърнете към специалист.

 

 
Как се справяте с тревожността на работното място? 
Споделете ни повече за вашия професионален опит още сега!
Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg – нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България! 


 

Прочетете всички статии за

Без категория

Споделете

Това, което прочетох си заслужава:

Какъв е опита Ви с вашия работодател?

Добавете отзив

Създайте автобиография

Впечатлете веднага със CV в атрактивен формат

Създайте CV

Коментари

0 коментари

Абонирайте се за бюлетина

Прочетете интересни статии от сътрудници на Kaderabotim.bg