Два типа имейли, които ще увеличат шансовете ви при кандидатстване за работа 

21.03.2023
4 мин
Два типа имейли, които ще увеличат шансовете ви при кандидатстване за работа 

Споделете

Кандидатстването за работа може да се окаже дълъг и труден процес, ако не разполагате с правилните ресурси и подготовка. Те могат да включват създаването на CV и мотивационно писмо, ежедневен преглед на обяви за работа и подробно запознаване с компаниите, при които планирате да кандидатствате. Ако сте изпълнили всички изписани по-горе стъпки, активно изпращате CV-то си, но все още не получавате покана за интервю за работа, то проблемът може да е в типа имейли, които пишете към бъдещия си работодател или дори в тяхната липса. В статията ще ви представим 2 типа имейли, които да изпробвате при следващата си кандидатура, които биха могли значително да увеличат шансовете ви за успех.

 

Бъдете проактивни

Нещо, за което повечето хора не мислят, когато кандидатстват за работа, е проактивността. Тя се изразява в активното проучване на пазара на труда и на компаниите, в които бъдещият служител желае да бъде нает. Подобно проучване ще ви осигури цялата необходима информация, която да използвате при писането на имейла си за кандидатстване.

Вероятно забелязвате, че винаги споменаваме писането на имейл, когато говорим за кандидатстване за нова работа. Това е така, защото проактивните служители не залагат само и единствено на сайтовете за обяви за работа. Те се заемат със задачата да намерят подходящ имейл, на който също да изпратят кандидатурата си. Това ги нарежда сред най-предпочитаните от работодателите кандидати. Фирмите търсят активни служители, които имат желание за развитие и устрем да постигат целите си, а изпращането на подобен имейл веднага демонстрира тези качества. Ако кандидатурата ви все пак бъде отхвърлена, защото конкретната фирма не уважава този подход, то вероятно това работно място не е за вас. 

 

Какви са 2-та типа имейли и на кого да ги изпратите?

Можете да изпратите имейла си за кандидатстване за работа само до HR специалиста, както и до мениджъра на конкретния отдел. Например, ако кандидатствате за позиция в сферата на продажбите, можете да изпратите имейла и до Sales мениджъра. Неговият формат не се променя при различните получатели. 

1. Кандидатура за обявена позиция

Да кажем, че кандидатствате за позиция, която сте видели онлайн или в социалните мрежи на дадена компания. Ако сте открили имейла, на който трябва да кандидатствате, не е достатъчно просто да напишете:

„Здравейте,

Изпращам резюмето си за позицията.”

Подобен имейл няма да ви осигури интервю, защото се равнява на това просто да кандидатствате чрез сайт за обяви за работа, което, както вече споменахме, не е най-добрата идея. Важно е в имейла, чрез който кандидатствате, да споменете кратко каква е мотивацията ви зад кандидатурата:

„Здравейте,

Името ми е Х и Ви пиша, защото желая да кандидатствам за позицията, която видях в обявата Ви в Х (сложете линк към обявата).

Прикачам резюмето си към този имейл, за да го разгледате.”

След това споделете повече за себе си:

„Причината, поради която си търся нова работа е (…). Интересувам се от тази позиция и от Вашата компания, защото (…).” 

Не забравяйте да споменете поне 2 елемента от обявата, които могат да бъдат намерени и в CV-то ви. Това могат да бъдат опитът ви, желанието да смените сферата, в която работите, конкретната роля и компания. Не пропускайте да споменете и нещо, което показва, че сте подробно запознати с компанията. Можете например да напишете, че от социалните мрежи на фирмата виждате, че атмосферата в офиса е изключително позитивна, което много ви допада. След това напишете 1-2 изречения за ценностите си, които е добре да съвпадат с ценностите на компанията, които сте открили при подробното си проучване:

„Виждам себе си в описанието на позицията и смятам, че ще се впиша в културата и ценностите на фирмата Ви, защото в работата си наблягам на (…) и (…).”

Имейлът е добре да завърши с подкана за действие от страна на HR специалиста или мениджъра, а именно:

„Ще се радвам да проведем 15-минутен разговор, в който да споделя още детайли за опита и мотивацията си, за да преценим дали можем да работим съвместно. Ще очаквам отговора Ви.”

 

2. Кандидатура без обявена позиция

Ако харесвате дадена компания и искате да станете неин служител, но не откривате отворени позиции, можете да покажете отношение и да изпратите кандидатурата си. 

Мечтаете да работите в IT индустрията, но досега сте се занимавали с друга сфера, изкарали сте подходящи курсове или преквалификация и вече започвате своето търсене на идеалното работно място. В този случай можете да започнете така:

„Здравейте,

Името ми е Х и Ви пиша, защото желая да бъда част от Вашия екип.”

След това споделете каква е мотивацията ви и защо имате интерес точно към тази работа. В тази част не изпадайте в ненужни подробности и не разказвайте подробната история на живота си, а споделете най-важното в 4-5 изречения.

„Свързвам се с Вас, защото компанията Ви е част от IT сферата, към която желая да се преориентирам. До момента съм преминал Х обучения и съм работил/стажувал/доброволствал в Х.”

Пиша този имейл, защото желая да бъда добавен към списъка Ви с възможни кандидати в случай, че се появи свободна позиция за (…), (…) и (…).”

Не забравяйте да оцените опита си правилно. Ако имате 20-25 години професионален опит, не кандидатствайте за начални позиции (Junior), надявайки се, че ще ви изберат, ако се целите ниско. Същото важи и в обратния случай - ако имате година и половина опит в сферата, не кандидатствайте за ръководни позиции (Team leader), защото подобна работа изисква много опит.

Отново завършете с призив за действие:

„Оставам на разположение при нужда от допълнителни детайли и въпроси. Ще се радвам, ако се свържете с мен за 10-минутен разговор, в който мога да споделя още за опита и желанието си да работя при Вас.”

 

Заключение

Кандидатстването за работа е нещо, към което се налага да се отнесете внимателно, ако искате то да бъде успешно. Персонализацията на кандидатурата е задължителна част от процеса, който гарантира продължаването в следващия кръг от подбора и поканата за интервю. Kaderabotim.bg разполага с ресурси за всеки, който иска да започне кариерата си или да се развие допълнително. На нашия сайт можете да създадете онлайн автобиография, да се подготвите за следващото си интервю за работа, да откриете свободни позиции, както и да разберете как да напишете мотивационното си писмо.

 

Кой тип кандидатури за работа се открояват най-много? 

Включете се в нашата платформа Kaderabotim.bg и вижте каква е обратната връзка на служителите за компанията, в която работят. 

Нека заедно подобрим прозрачността на пазара на труда в България! 

 

Прочетете всички статии за

Без категория

Споделете

Това, което прочетох си заслужава:

Какъв е опита Ви с вашия работодател?

Добавете отзив

Създайте автобиография

Впечатлете веднага със CV в атрактивен формат

Създайте CV

Коментари

0 коментари

Абонирайте се за бюлетина

Прочетете интересни статии от сътрудници на Kaderabotim.bg